Christian Stormbom var en radio- och tv-producent och medialärare som levde och verkade största delen av sitt liv på Åland.
Christian Edvard Stormbom föddes den 12 december 1945 i Finström som den yngste i en skara av tre syskon. Redan under skoltiden vid Ålands Lyceum utmärkte sig Christian för sitt skarpa intellekt och för sitt brinnande intresse för teknik och elektronik. Efter studier i ljudteknik i Motala inledde Christian sin radiokarriär sommaren 1964, då han började arbeta på Radio Åland. I sitt arbete som ljudtekniker spelade han bland annat in radiointervjuer, nyheter och konserter, samt direktsände gudstjänster och valdebatter.
I slutet på 1970-talet lärde Christian känna sin blivande hustru Ildikó, och i februari 1981 gifte sig paret i Ildikós hemstad Budapest. Året därpå föddes det första av parets tre barn.
Efter tjugo års arbete med radio sökte Christian i mitten av 1980-talet nya utmaningar. Hans intresse för teknik och programproduktion ledde honom först till en anställning i tv-butiken Görans TV, och senare till skapandet av egna tv- och filmproduktioner. Christian var inititiativtagaren till det första lokal-tv-projektet, som senare kom att drivas av Ålands Videoproduktion. Dessutom var han med och startade Mediaverkstan som under flera år gav ungdomar möjlighet att jobba med film och tv.
Bland de många produktioner som Christian var delaktig i kan nämnas Resemagasinet Kappsäcken, som gick flertalet säsonger på Kanal 5 i Sverige i början av 1990-talet, dokumentärserien Konstens Åland, och ett antal dokumentärer om landskapet Åland och staden Mariehamn. Särskilt stolt var Christian över Vi landar på Färöarna, en dokumentär om Färöarna som producerades år 2001 och delades ut i över 2000 exemplar till läromedelscentraler runtom i Sverige.
Många av Christians produktioner har sänts i såväl svensk som finländsk tv, och några av dem har till och med visats i brittiska BBC. Det avsnitt av Konstens Åland som handlar om Robert Hancock belönades dessutom med förstapris för bästa finlandssvenska produktion vid Videoforum 1995, en av få gånger (och möjligtvis den enda gången) en åländsk filmproduktion har tilldelats förstapris utanför Åland.
På senare år sadlade Christian om och blev lärare vid Åland folkhögskola. Där byggde han upp och ledde en linje i film- och mediaproduktion ända fram till sin pensionering.
Även efter pensionen fortsatte Christian att vara aktiv. De sista åren i sitt liv ägnade han sig åt att digitalisera film- och videomaterial som producerats på Åland, och han etablerade ett digitalt videoarkiv å landskapet Ålands vägnar. Syftet med detta videoarkiv var att historiskt viktigt material skulle bevaras för kommande generationer. Man kunde också ofta höra Christian i Ålands Radio, där han ledde Mediemagasinet Julius.
Till Christians stora intressen hörde, förutom media och teknik, historia och musik i olika former. Som motvikt till vardagsstressen varvade Christian gärna ner med att titta på frågesportsprogram i familjens sällskap. Christian var en mycket principfast människa som vågade höja sin röst och påtala felaktigheter och orättvisor. Han hade ett stort hjärta för de svaga och utsatta i samhället. 2014 stiftade Christian tillsammans med sin hustru Ildikó föreningen Från Hand Till Hand rf som stöder fattiga och föräldralösa barn i Kenya.
Christian avled 5 augusti 2016 efter en kort tids sjukdom. Han efterlämnade hustrun Ildikó och de tre vuxna barnen Michael, Henry och Charlotte, samt brodern Jarl med familj.
Genom sin gärning formade Christian det åländska medielandskapet på ett sätt som få andra kan sägas ha gjort. Hans dokumentation av både åländsk samtid och historia är ett mycket viktigt kulturarv. Christian Stormboms minne lever vidare genom hans många, många film- och radioproduktioner.
Michael Stormbom, Charlotte Stormbom